Geschreven door Jose Conrads, founder & owner SKiNRGY

Heb jij dit ook wel eens…? Je kijkt ‘even’ op Facebook of Instagram, en voor je het weet ben je vele minuten aan het kijken naar mooie plaatjes van mensen die je misschien wel vaag kent, en er altijd prachtig uitzien! Mooie huid, mooi figuur, altijd de juiste pose, terwijl als je zelf in de spiegel kijkt…

De wereld van nu: alles kan mooi zijn, alles is maakbaar en ook te koop, toch? Met mijn 55 jaar nu zou ik er best weer uit willen zien als toen in 45 was. Zo grappig, toen in 45 was wilde ik er weer als 35 uitzien. Heel bijzonder, elke keer als ik een foto zie van enkele jaren terug denk ik, jeetje, daar zag ik er best nog goed uit, nu niet meer. Mijn dochter zei gisteren nog: ‘mam, geen vrouw heeft een goed zelfbeeld. Nu mijn acne weg is, vind ik wel weer wat anders aan mezelf.’ Met haar 21 jaar jong snapt ze dit spel al heel goed.

In deze periode, zeker na Covid, merk ik ook dat ik wel wat af zou mogen vallen. Na de overgang zitten er randjes op plekken waar het ervoor nog niet zat, of in ieder geval minder of anders. Je hele lichaam gaat zich anders vormen en het eten wat voor de overgang echt oké was is nu niet meer zo oké. Althans, zo ervaar ik het. Nu heb ik door mijn achtergrond, mijn vakgebied en wat ik om mij heen lees, hoor en ervaar, best veel kennis m.b.t. afvallen. En toch zie ook ik het als een uitdaging om wat kilo’s kwijt te raken.

Waar ik mijzelf een paar weken geleden op betrapte, was dat ik echt te weinig water drink. Door het thuiswerken, anders werken, is er niet meer de regelmaat van voorheen. Regelmaat is saai, maar ook weer helder, want de dingen die je van jezelf ‘moet’ doen gaan dan wel een stuk makkelijker.

Vanaf vorige week heb ik een wekker gezet op 6 tijdstippen van de dag met het label “shake your ass”. De bedoeling is dat ik deze 6 tijdstippen achter mijn bureau, of waar ik mee bezig ben, even loslaat en even afstand neem van wat ik aan het doen ben. Bijvoorbeeld even een rondje lopen met de honden, een kop koffie of iets anders, en ALTIJD eraan gekoppeld, een glas water drinken!

Wat is nou toch het voordeel van water drinken? Alvast een paar voorbeelden die ik zelf heb ervaren:

  1. Minder eten. Dorst hebben geeft een ‘hongergevoel’ signaal af. Door water te drinken gaat dit signaal weg en scheelt je een hoop calorieën (en verlies je al snel wat gewicht)
  2. Mijn buik is minder opgezet. Hierdoor voel ik mij veel fijner en merk ik ook dat mijn stoelgang het beter doet
  3. Ik houd minder vocht vast.
Meer water drinken. Je leest het zo vaak!

Deze 3 voordelen zijn al heel erg fijn. En laten we even dieper ingaan op waarom water zo essentieel is voor ons lichaam.

Jammer, want een wijntje bestaat ook voor een deel uit water maar is toch heel anders en niet de bedoeling van dit advies 😉

Het advies van het voedingscentrum is om elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken voor volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar.

Zelf besta je voor 55-60% uit water. Logisch gevolg is dat het lichaam dan ook water nodig heeft om haar processen op gang te houden. Maar wat voor een processen hebben we het dan over?

1. Water voor onze gewrichten

In onze gewrichten zit kraakbeen. De wervelkolomschijven bevatten ongeveer 80 procent water. Bij een langdurig tekort aan water kan het schokabsorberende vermogen van de gewrichten verminderen, wat weer kan leiden tot gewrichtspijn.

2. Beter concentreren

De hersenen bestaan voor 90% uit vocht. Drink je te weinig water dan begrijp je dat je concentratievermogen kan afnemen tijdens het autorijden, tijdens meetings, lezen, etc.

3. Minder of geen hoofdpijn

Voldoende water drinken vermindert -en voorkomt vaak – hoofdpijnklachten. Wist je dat je eigenlijk al te laat bent met water drinken tegen de tijd dat je ‘dorst krijgt’.

4. Je valt sneller af

Ik gaf al aan dat dorst hebben een hongersignaal afgeeft. Dus heb je honger, drink eerst een glas water en wacht 15 minuten. Je gaat merken dat je vergeet dat je wat wilde eten. Je eet hierdoor minder en daardoor val je ‘vanzelf’ af.

Door water te drinken ondersteun je de vetverbranding. Je lichaam gaat vet en koolhydraten omzetten in energie. Voor vetverbranding is vocht nodig, dus als je wilt afvallen is water drinken een belangrijk onderdeel van een gezonde lifestyle.

5. Meer energie

Tijdens het slapen verliest je lichaam vocht. Daarom is het goed om bij het opstaan gelijk 1 á 2 glazen water te drinken. Je vult gelijk het tekort in je lichaam aan. Het lichaam kan dan makkelijker opstarten en je krijgt direct meer energie om de dag te beginnen.

6. Waterpeil behouden noodzaak voor je lichaam

Je lichaam bestaat uit rond de 60% water, dus noodzaak om het vochtgehalte op peil te houden. Water zorgt ook dat jouw lichaam de noodzakelijke temperatuur behoudt. Maar ook processen zoals het aanmaken van speeksel, de spijsvertering en het transporteren van voedingsstoffen wordt op gang gehouden, zodat je lichaam goed kan functioneren.

7. Je lichaam schoonmaken en schoonhouden

Genoeg water drinken zorgt er ook voor dat jouw lichaam afvalstoffen kan afvoeren. Als je door bijvoorbeeld afslanken afvalstoffen vrijmaakt, dan behoud je jouw gezonde lichaam door deze zo snel mogelijk af te voeren. En dat doe je onder andere door water te drinken.

8. Voorkomt uitdroging

Als je dorst hebt dan ben je eigenlijk al te laat. Dit heb je vast als eerder gelezen, en toch drinken we te weinig. Als je dorst hebt, dan ben je waarschijnlijk uitgedroogd. Voorkom dit eenvoudig door met regelmaat genoeg water drinken. Symptomen van te weinig drinken zijn bijvoorbeeld een droge mond, duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid.

9. Mooie huid

Water zorgt namelijk voor de goede doorbloeding. En dat zorgt weer voor een stralende huid. Een beter doorbloede huid wordt egaler en mooier.

10. Bloeddruk op peil houden

Als je te weinig drinkt, dan kan je bloed dikker worden en de bloeddruk stijgen.

11. Het maakt mineralen en voedingsstoffen toegankelijk

Water is nodig om mineralen en voedingsstoffen op te laten lossen in water. Hierdoor kunnen ze verschillende delen van het lichaam bereiken. Essentieel voor een gezond lichaam.

12. Ook de luchtwegen hebben water nodig

Uitdroging voorkomen is belangrijk voor de luchtwegen. Deze worden door het lichaam smaller gemaakt in een poging om waterdamp tot een minimum te beperken. Dit kan astma en allergieën verergeren.

Je leest het, met zoiets eenvoudigs als water houd je jouw lichaam op gang en stimuleer je de noodzakelijke processen van het lichaam die bijdragen aan gezondheid en beauty. Belangrijk is dat alles in je lichaam blijft stromen, want dit heeft je lichaam nodig om alle processen te kunnen uitvoeren. Want, eigenlijk is je lichaam een klein fabriekje. Wel een met een enorm herstelvermogen! Jarenlang kan je dingen ‘fout’ doen, zoals bijvoorbeeld te weinig water drinken, te weinig bewegen en te weinig gezonde voeding. Maar daag je lichaam niet te veel uit en ga niet de extremen opzoeken. Wanneer er een proces gaat haperen of kapot gaat, dan is er vaak een flink herstelproces voor nodig om alles weer te fixen.

Nu snap je echt wel dat water belangrijk is, toch?

Maar wat nou als dit je niet zo makkelijk afgaat? Ik snap dat water drinken voor sommigen van ons moeilijk is. De een gaat het gewoon makkelijker af dan de ander. Probeer creatief te zijn. Doe een paar stukjes fruit erbij of een schijfje citroen of wat muntblaadjes.

Zet je wekker op de 2 uur om een glas water te drinken. Daarmee geef je meteen jezelf even ontspanning en weer op te laden voor een nieuwe activiteit.

Water drinken is in combinatie met de LPG endermologie behandelingen essentieel. Alles wat beschreven is in dit artikel maakt dat je lichaam een geheel is. Alle functies zijn met elkaar verbonden. Daarom staat er altijd een glas water voor je klaar zowel voor- als na de behandeling. Om alles goed te laten doorstormen en de afvalstoffen die in jouw bindweefsel losgemaakt worden tijdens deze behandelingen te laten afvoeren. Dus naast een stukje gastvrijheid, doen we dit omdat jouw lichaam het nodig heeft en omdat het voor je gehele welzijn essentieel is!

Ik hoop dat je met deze tips jezelf motiveert om meer water te drinken. Je lichaam is je dankbaar 😉

José

José woont samen met partner Richard en kinderen Sydney (23) en Emma (21) in een woonboerderij onder de rook van Amsterdam. Samen met haar gezin en vrienden geniet ze graag van lekker eten en wandelen met de hond. Hierdoor laadt ze helemaal op om weer met haar grote passie bezig te zijn; met health & lifestyle een bijdrage leveren aan een gezonde maatschappij. Dit doet ze onder andere als founder van SKiNRGY en met haar andere bedrijf Partner in Aesthetics (leverancier van LPG endermologie in Nederland).